A Pantone nem fantom!

Próbáltál már színt telefonon elmagyarázni?

„ Tudod, olyan kékes – zöld, nem annyira smaragdos, mint a Balcsi színe, inkább kicsit szürkébb….”
„ Nem, valami kevésbé sárgát szeretnék, mint a napraforgó.”
„ Rózsaszín legyen a csokorban, de ne baba. Inkább fáradt rózsaszín , mint anyukám kőpúderje volt gyerekkoromban.”

 

Ilyen és ehhez hasonló komoly eszmecseréket számtalanszor folytattam már le menyasszonyokkal telefonon. De a legjobb, amikor neten küldenek képet egy csokorról, és a középsőtől balra lévő rózsa 3. szirom sorának a színét kérnék háttértextilként…. ( megtörtént…… )

Nos, azt hiszem, könnyen belátható, az ilyen beszélgetések nem sok jóval kecsegtetnek. Könnyen elmehet egymás mellett – pontosabban a szín mellett-, az ara és a dekoratőr. ( megjegyzem, én ezért szeretem inkább a személyes megbeszéléseket. )
Az e-mailben átküldött képek sem jelentenek minden esetben tökéletes egyezést, de már legalább közelítenek a megoldáshoz.
Annyi szín, annyi árnyalat közül lehet ma már választani (szerencsére ), hogy a bordó, az arany, sőt a fehér, vagy törtfehér szó hallatán is mindenkinek más-más asszociációja támad. Már csak azért is, mert egy fehér tüll a fátyolnál, egy fényes szatén fehér a ruhán, egy matt textil szalvéta az asztalon, vagy az ültető kártya papírja , a felület a textúra miatt is más – más árnyalatot fog képviselni. Hogy a csokorban található fehér virágok kavalkádját már ne is említsük.

03

Sőt, ha még számba vesszük a fantázia neveket, amelyekkel az egyes szolgáltatók kínálják a portékáikat, akkor végleg könnyű elveszni a színek tarka világában, még a szakembereknek is.

Mit tehet akkor az a menyasszony, aki a lehető leginkább össze szeretné hangolni az esküvő színárnyalatait? Az, aki nem fantomokat szeretne kergetni, hanem színeket beazonosítani?
– Először is törődj bele, hogy nem lesz minden teljesen azonos színárnyalatú. ( pl. a virágos Hollandiából katalógusból rendeli a virágot, ami mindenféle génmanipuláció ellenére sem lesz pont olyan, mint a fotón lévő. A virágok is – mint az emberek – egyediek! ) Az összkép, a látvány lesz a fontos, nem maguk az árnyalatok egymás mellé téve.

07

– Másodszor a szolgáltatók lehető legnagyobb odafigyelése ellenére is lesznek tónus eltérések, a már említett felületi különbségek miatt. ( fényes, matt, textil, papír, stb. ) Persze arra is sokszor van példa, hogy valami „pont olyan színű”, akkor örülj, és élvezd!

– Harmadszor találnod kell olyan színelnevezést, ami átjárhatóvá teszi a színek mezejét, a dekoros, a menyasszonyi ruhatervező, és a cukrász között, (hogy a többi színnel dolgozó szolgáltatót már ne is említsem ). Ami mindenkinek , közel ugyanazt fogja jelenteni.

Szerencsére nem Te vagy az egyetlen, akinek ez feladatot jelent, de már régóta megvan rá a megoldás!

Létezik ugyanis egyfajta színreferencia táblázat ( mellesleg több is…. ), ami a világ minden pontján kezelhetővé, és összehangolhatóvá teszi a színnel foglakozók munkáját.
1962 óta – alapvetően a nyomdatechnikának köszönhetően – a Pantone cég színkódjait használják a legelterjedtebben a világon. Az ő újításuk abban állt, ahogy már nem kevert színeket alkalmaztak ( a 3 alapszín pöttyeiből állt össze korábban a szín a papíron), hanem direktbe nyomtatták a színeket, amiket névvel és színkóddal ( számsor ) látták el. Ezek nyomán pedig már bárhol, bárki – mint egy autó rendszáma- beazonosíthatta az adott árnyalatot.
De itt még közel sincs vége a történetnek!

A cég vezetői minden évben, egy európai fővárosban 2 napos titkos találkozót tartanak, ahol megválasztják az év színét!
Micsoda kaland! Ez a szín arra az évre, illetve a következő szezonra jelentősen befolyásolja a divatirányzatokat. Legyen szó öltözködésről, lakberendezésről éppúgy, mint az esküvőkről.

2000 Égszínkék08
2001 Fukszia roce
2002 Igazi piros
2003 Aqua sky
2010 Türkiz
2011 Lonc
2012 Tangerine Tango
2013 Smaragd
2014 Sugárzó orchidea
2015 Marsala

 

Hát nem gyönyörű elnevezések???????
Az idén viszont még nincs meg az év színe! (2015. szeptember)
Ezért most egy tét nélküli játékra hívlak!
Írjatok, kommenteljetek akár a honlapomon, akár a Facebook oldalamon. Lássuk mire tippelsz? Milyen szín lesz 2016-ban az év színe?????

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.