Akkor most Chiavari, vagy amerikai ez a szék?

Ez is – az is.
Furcsa mód, ez a roppant elegáns, könnyű és praktikus szék igen hosszú utat futott be, megszületésétől a mai esküvőkig.

Valamikor az 1800-as évek végén, a napóleoni időkben hódított az empire stílus. (a barokk és a klasszicizmus között) Bonaparte nagyravágyó világuralmi törekvéseit, tökéletesen tükrözte a nevével fémjelzett stílus, ami a pompáról, a fenséges megjelenésről szólt leginkább. Jellegzetesen a bútorkészítésben és öltözködésben újra éledő antik hagyományok újragondolását hordozta magában, és számos, Franciaországban megforduló diplomatát ragadott magával.
Így volt ezzel Genova párizsi nagykövete (Rivarola márki ) is, aki párizsi útjáról, egy új és „divatos” székkel tért haza. Ezt a széket adta át „utángyártás” céljából a helyi bútorkészítőnek, Giuseppe Gaetano Descalizi –nak, akit nagyapja foglalkozása után, ragadvány névként csak Campaninonak, azaz harangozónak hívtak a helyiek.

 

Ő azonban, jó mesterember lévén, nem csak lemásolta az empire remeket, hanem kicsit alakított is rajta. Neki köszönhetően, 1807-ben elindult világhódító útjára a Chiavari szék. Mint az a cég emblémájából is kitűnik, nevét a Genovában található kisvárosról kapta, ahol a Descalizi család dolgozott. Néhány év, és számos nemzetközi díj kellett csak ahhoz, hogy a szék széleskörű ismertségre tegyen szert.

Az eredetileg cseresznye fából készült festetlen, könnyű, de masszív szék mára számos átalakuláson ment át. Hiszen már festik fehérre, feketére, aranyra és ezüstre is. Sőt legújabban a víztiszta akril variációk is elérhetőek. De a mester szaktudását semmi sem bizonyítja jobban, minthogy a szék    eredeti arányrendszerén nem változtattak az utóbbi 200 évben.

De hogyan lett mára „ amerikai” szék néven ismert, kötelező bankett kiegészítő?
Nos, a divat nem ismer határokat, és a diplomaták sem. Ismét nekik köszönhető, hogy akkor még internet nélkül ,ez a kis szék egészen a Fehér Házban tartott vacsorákig jutott. Így vethetett rá szemet a Kennedy család „ designere” is, aki a híres pár esküvői fogadásán már világhírűvé emelte a Chiavaryt. Örökifjúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy Obama elnöki beiktatásának fogadásán is ilyen szék várta az oda érkezőket.

06

Mindegy tehát a színe, mindegy, hogy milyen dekoráció kerül rá, vagy kerül-e egyáltalán, a Chiavari mindig is a kifinomult megjelenés eszköze marad.
Így ha őt választjátok az esküvőtök „kiegészítőjének”, biztosak lehettek benne, hogy egy 200 éve töretlen sikerű, örökifjú darab fog gondoskodni az esküvőtök eleganciájáról.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.