Az „év színe” a Vigyázó–kastélyban I.

/Big Day esküvő magazin, 2016./2. lapszám/

A Pesti úton suhanó autósoknak lehet, fel sem tűnik, ám egy néhány éve felújított kastély bújik meg a kicsinyke domb tetején.

Építtetője: báró Bujanovszky Elek tábornok volt, aki Podmaniczky Erzsébet férjeként álmodta meg ide a kastélyt az 1700-as évek közepén. A vő halálával a Podmaniczky család vette gondozása alá, és igazgatta innen a birtokok ügyeit. A családba később beházasodó Vigyázó Sándor alakította ki a ma is látható neobarokk udvari homlokzatot 1910-ben, és az Ő  idejétől fogva használják a „Podmaniczky – Vigyázó kastély”  elnevezést az épületegyüttesre.

01

Az idő vasfoga és  a történelem viharai  a többi magyarországi kastélyhoz hasonló sorsra kényszerítették.  A háborúkat az államosítás –  az ezzel együtt járó „szokásos” szociális otthon kialakítása –, árvíz majd  tűzvész  követte. Sajnos nem maradhatott ki  a vandálok pusztítása sem. Szerencsére  itt is – mint olyan sok magyar kastély és kúria esetében – , a Vigyázó kastélynál is elérkezett az újjászületés ideje is!

A 2012 végén felújított Podmaniczky Rendezvénykastélyba mára visszaköltözött az élet!
A gyönyörűen rekonstruált stukkók, a kazettás falak, mind-mind az eredeti barokk hangulatot jelenítik meg. Az egymásból nyíló kisebb, színes szalonok sorát követve pedig szinte várjuk, hogy mikor bukkan elénk egy valódi grófkisasszony.

004

Ha grófkisasszonyok nem is, de néhány közismert magyar hölgy –  egyetlen napra ugyan- , de beköltözött a kastélyba, hogy ebben a mesés környezetben öltsön magára  alkalmi -, és menyasszonyi ruhákat.
Mivel a kastély eredeti berendezése sajnos nem élte túl a több mint 250 év megpróbáltatásait, ennél a magazin fotózásnál , a  Lili Dekorra  és az Edit Virágvarázsra várt a feladat, hogy megálmodja: hogyan festene itt  egy modern és hagyományos elemeket is magába olvasztó esküvő képe.

A 120 főt is befogadó díszterem halvány rózsaszín ablakfülkéi és barokk mintás falaiból merítettünk ihletet.
Az idei évben az „év színeként” (ld. Az év színe 2016 című blogsorozatunk!)  aposztrofált rózsakvarc, lágy, nőies, mégis hűvös árnyalatát egy  szintén „ hideg „ színnel, az ezüsttel egészítettük ki.
Kettejük párosa egymásba fonódva jelenik meg a vendégasztalok abroszaiban  éppúgy, mint a szalvétákban és apró kiegészítőkben.  Finomításként még a fehéret vontuk be az alapkoncepcióba, ami leginkább a virágdekorációkban igyekszik kapcsolatot teremteni az asztalok eltérő színvilágai között.

006

A színpadiasságáról és monumentalitásáról közismert barokk hatalmas belmagasságú terének  ellensúlyozása és emberi léptékhez igazítása igen komoly dilemmát okozott.
Először a Mozat csillárokról szerettem volna oldalra lágy esésű textileket kivezetni , amely lényegesen csökkentette volna kb. 5 méteres belmagasság optikai megítélését. Végül azonban az „asztalhangsúlyos „ dekoráció mellett döntöttünk, és meghagytuk az impozáns csillárok látványát.

Folyt. köv. !

Textil dekoráció és textíliák: Lili dekor
Virág dekoráció, meghívó, ültető- és menükártya: Edit Virág Varázs
A magazinban szereplő fotókat készítette: F.Tóth Gábor
Helyszín: Keresztúri Podmaniczky Kastélyszálló
Smink:Papp Gabi/MAC
Haj: Novák Adrienn
Stylist: Körmendy – Szomorú Kata
Menyasszonyi ruha: Lovász Márta
Ékszer: Marta Meisels Jewlry
Torta: Horváth Cukrászda
Szék: Pámo Chiavary Kft.
Cukorka és köszönetajándék: Candyfor Kft.
Eszközbérlés: Instrument Party

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.