Az üvegek királynője: Mercury glass

Amikor először vettem a kezembe Mercury üveget, egyszerűen nem tudtam lerakni!

Forgattam, nézegettem, simogattam,  a fény felé tartottam. Nem  volt más választásom, haza kellett hogy vigyem.  Egyszerre volt elegáns, ünnepi, titokzatos és különleges.
A lakás fő helyére tettem, pedig nem is volt karácsony.

01

Akkor még nem sejtettem, hogy nagy szerelem van kibontakozóban köztem és „higany üveg” között.  Annál is inkább, mert szerencsére elárasztották vele a piacot, megfizethető áron kínálták, de később az is világossá vált, hogy igencsak DIY kategóriás. ( ld. Mit ér a dekor, ha DIY? –  bejegyzés )

Az üveg általános elterjedése szerte a világon azt hozta magával, hogy kémikusok és üvegfúvók kezdtek el  kísérletezgetni a színezésével és  felületkezelésével. A „higany” vagy „ezüstözött üveg” technikát végül is 1849-ben szabadalmaztatták, és gyorsan elterjedt Angliától Csehországig. A világ legnevesebb üveggyárai kezdték el készíteni.
Eleinte az alapanyag árak miatt, csak a módosabb családok engedhették meg maguknak. Igazán hétköznapivá pedig csak az utóbbi évtizedekben vált.
A  fényűző, már – már pazar , kicsit antikos hangulata elsősorban a karácsonyi ünnepkör eseményeit szokta beragyogni. Az utóbbi években pedig a romantikus hangulatú, elegáns esküvői asztalok „kötelező” kelléke lett.

A gyöngyök, kristályok, flitterek, tükrök és más sima üvegtárgyak remekül kiegészítik. Egyszerűen nem lehet vele sem mellé fogni, sem túl sokat használni belőle. Gyakorlatilag, bármilyen formájú üvegárú mellé helyezhető, mégis egységes kompozíció  benyomását fogják nyújtani.
Egyedül arra érdemes odafigyelned, hogy a befőttes üvegek „higanyozása”  is nagyon jól néz ki, de azt azért ne tedd míves gyertyatartók mellé!

05

Jöjjön most tehát egy olyan szemet kápráztató technika, amelyet Te is könnyedén elkészíthetsz, és igazán egyedivé varázsolhatod vele az esküvői asztalt. Hiszen egyszerű, gyors,  és főleg megfizethető.
A fényezés, cseppet sem bonyolult, szerintem kettes technika jegytől fölfelé bárki meg tudja csinálni.
Kellékek:
– ködölő (nem spray vagy vízsugár funkciós ) kézi permetező
– tükör hatású festék spray
– bármilyen üveg tárgy ( szín, felület, állapot nem számít ), de sok műanyag is bírja a festéket. A fán csak kis ideig marad meg, és a nem teljesen sima felület miatt nem lesz eléggé ragyogó.
– alkohol vagy ecet (a legvégén)
– papírtörlő
–  védőfólia vagy papír az asztalra
– szélmentes , de jól szellőző helyszín

A részletes elkészítési útmutatót most kihagynám (tele van vele a net ), de annyit elárulok, hogy  néhány réteg víz és festék , valamint 10-15 perc választ el attól, hogy elkészítsd a saját mercury glass kollekciódat.

07

Tehát kincsvadászatra fel! Irány a padlás! Vedd elő a dédi megmaradt pohárkészletének darabjait.
Keress bármit, aminek megtetszik a formája, ha több egyforma is van belőle, az külön jó.
De a hétvégi program is átalakulhat a barátnőkkel – uram bocsá’ az anyóssal…. – egy kis” lomis piaci csillagtúrává”.
Néhány perc, és Te magad is meg fogsz lepődni, milyen csodákat készítettél! Ha gyakorlottabb kézműveskedő vagy, a saját monogramotokat, az esküvő dátumát, vagy az esküvőtök fő motívumát is ( pl. pillangó, szív, szitakötő, gyűrűk, stb. ) visszahozhatod az üvegeken!
Az elkészült alkotásaidat, esküvői asztalon felhasználva joggal söpörheted majd be a vendégek elismerését.

De van egy nagyon-nagyon fontos dolog, amit azonban nem szabad szem elöl tévesztened!
Egyetlen kritérium, amivel rendelkezned kell!
Ha ennek a tulajdonságnak nem vagy a birtokában, neki se merj kezdeni!
Ez pedig nem más, mint az önuralom……
E nélkül azon fogod kapni magad, hogy minden, de minden csupa –csupa Mercury üveg lett a lakásodban. Virágtartótól a poharakon át, egészen a teáskannáig. Pedig az nem is üveg……
Én szóltam!

Képek forrása: Pinterest

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.