Dekor Doki 4 – Néhány kérdés a színekkel, anyagokkal kapcsolatban

A párommal nagyon jól tudunk együtt gondolkodni, és együtt dolgozni az előkészületek során, de a színválasztással kapcsolatban nem tudunk dűlőre jutni. Én mindenképp ragaszkodnék a rózsaszínhez, ő viszont ezt nagyon „csajosnak” találja. Melyikünknek kell szerinted engednie?

Egyáltalán nem egyedi a helyzetetek! Sok menyasszony álmodja meg a Csipkerózsika esküvőjét, csakhogy ez a férfiaknak túl feminin. A vőlegények kb.80%-a borzong meg ennek a színnek már csak a hallatán is!

Nem szoktam „igazságot” tenni a felek között,szerencsére nem vagyok bíró. Egyébként is az esküvő körül kialakuló viták legtöbbje érzelmi eredetű. Ilyen kérésekben pedig kívülálló maximum tanácsot adhat – ha muszáj. A legjobb azonban, ha ti találjátok meg közösen megoldást!
Viszont a színválasztásban szerencsére sokkal könnyebb konszenzusra jutni, mint például egy eldöntendő kérdés – menü, vendégek,helyszín, stb. – tekintetében.
Nézzük milyen lehetőségeitek adódnak a kompromisszum jegyében!

 • Szerencsére a rózsaszínnek is számos árnyalata van. Választhattok egy törtebb, szürkésebb vagy pasztellosabb árnyalatot, amiben már ő is jól érzi magát. Nem csak az élénk babarózsaszín létezik! Nálam például a „púder” szín vált be e tekintettben. Ez egyfajta fáradt rózsaszín, kicsit barnás-szürkés tónussal. Mellesleg nem véletlenül nevezzük így! A vőlegények előtt még a „rózsaszín” szót is igyekezek kerülni, mert sokan már a hallatán is „menekülnek”.
 • Játszhattok a szín mennyiségével is. Ha például egy krém vagy fehér alaphangulatot választotok, és csak néhány kiegészítő (pl. virágok) lesz rózsaszín.
 • Választotok mellé valami erősen maszkulin (férfias) árnyalatot, mint például a fekete, csoki barna, erdő zöld vagy szürke. Ezekkel azonban csak óvatosan, mert gyorsan túl lehet „adagolni” őket!

 

Csipkés dekort találtam ki magamnak. Ezzel kapcsolatban annyi lenne a kérdésem, hogy mennyire lehet a különböző csipkéket keverni egymással?

Igazán „esküvős” megoldás a csipke, mint főmotívum. Ráadásul, most még divatos is.
Nézzük a lehetőségeidet!

 • Lehet teljesen eklektikus. Ebben az esetben elméletileg bármilyen színű és stílusú csipkéket „keverhetsz”. Mégis ez a látszólag könnyű megoldás a legnehezebb. Mert nem elég csak összehalászni egy rakat csipkét, jó stílusérzék kell hozzá, hogy ne az érződjön: egyikből sem volt elég a rövidáru boltban. Ha valami „ilyenféle” megoldásra gondoltál, mindenképp kérj legalább konzultációt egy szakembertől.
 • Ha kicsit stílus-tisztább megoldás a cél, akkor íme még néhány lehetőség!

  1. Lehet a csipke anyaga, színe, mintája, textúrája, stílusa a felhasználás módja is a mellékmotívum.
  Pl. nem érdemes egymással vegyíteni a népies-rusztikus hatású len, vagy vászon szál      alapanyagúakat a modern – absztrakt mintájú, ultramodern csipkékkel. Viszont az általam             csak harisnyakötő csipkeként aposztrofált darabokkal már egy izgalmas hatást keltenek.

2,Lehet egy téma is maga a koncepció:

– A len csipke. De mivel ezek nehezen beszerezhetőek, vagy festhetőek nagyon élénk színekre (mert van egy alap barnás tónusuk az alapanyagszál miatt), inkább paszteles, tört árnyalatokkal képzeld el. (vinatage színek)

– A csipkék áttört mintája is lehet téma. Az izgalmas minták remek lehetőséget adnak a DIY esküvőnek. Egy doboz festék spray, egy darab csipke, és némi papír segítségével egyedi meghívót, szalvétagyűrűt, vagy akár asztali futót is készíthetsz. De nyomhatod hőre keményedő gyurmába is, ilyen módon készülhetnek pl. a köszönet ajándékok. Nem beszélve arról, hogy az ilyen esti programok jó alkalmat kínálnak a koszorús lányok aktivizálására is!

 

Piros díszítést szeretnék, de az anyósom szerint, túl magyaros és szexi lesz.

A leendő anyósok véleménye fontos, és nem árt, ha tiszteletben is tartjuk. A véleménye mindenkinek a sajátja, ehhez neki is joga van. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy igaza van, van egyet is kell vele érteni!

A családi státuszok „bevizsgálása” szintén nem a feladatom. (pl. kinek a szava a döntő) De a piros szín ilyen fajta „megmagyarázása” kicsit kötözködés gyanús… Annál is inkább, mert számomra a „magyaros” és a „szexi” jelzők nem járnak kéz a kézben. (Igaz, csak két évig tanultam néprajzot, de a magyar népviselet valahogy nem a kimondottan kihívó népviseletek közül való…. – bár ez is csak vélemény. Az meg ugye bárkinek lehet… ) Mellesleg nem ártana előkotorni az anyós esküvői fotóit. Lehet, hogy neki is piros volt az újasszonyi ruhája.
Dekorációs szempontból viszont megint az arányokat kell hangsúlyoznom.
Ha fehér vagy krém alapot válaszotok, a pirosat pedig pl. vékony csíkként, kiegészítőként alkalmazzátok, egy igazán elegáns hatást fogtok eredményként kapni. Ehhez lehet tejfehér üvegű vázába csak szálas fehér virágokat, minden zöld levélzet nélkül. Ebben a megoldásban annyira minimális lesz a zöld, hogy szinte fel sem fog tűnni. Tehát a magyaros hatást már ki is zártuk. ( piros-fehér-zöld )Ha ez a gond…..
A „szexi” jelzőt valóban a pirossal szokták szinonimaként használni. De ha a fent javasolt arányokban lesz a piros a dekorációtokban, szerintem maximum az anyósodnak fog eszébe jutni róla a „szexi” jelző. Ennek biztosan oka van, amit csak ő tud…… és mint mondtam : a véleményéhez mindenkinek joga van. Még az anyósoknak is….

Persze az is lehet, hogy téged eleve az zavar: beleszól a dolgaitokba. Mert úgy vagy ezzel, mint a Madagaszkár pingvinjeiben a parancsnok:
„Én tiszteletben tartom, ha a közlegénynek van véleménye…… csak nem szeretem.”

 

Voltunk egyszer egy „Black & White” partyn, és akkor eldöntöttük, hogy ez kell nekünk is! De annak a bulinak a ’20-as évek volt a témája. Meg lehet ezt a két színt oldani század eleji beütés nélkül is?

Fehér és fekete. Ők az örök klasszikus pár . Itt is játszani lehet az arányokkal, de az alapanyagok stílusa is nagyon determinatív.

 • Egyrészt esküvőn csak a nagyon bevállalósak mennek bele abba, hogy fekete legyen az               alaptónus. E mellett a hely is nagyon meghatározó, mert könnyen halotti tor jellege lehet           az esküvőnek.
 • Másrészt a magyar közízlés nagyon sokat veszített ugyan az elmúlt években a merevségéből, de a fekete színnel kapcsolatban, még mindig látom a döbbenetet az arcokon, a násznép egyes tagjainál. De a Ti esküvőtök, a Ti választásotok!

Tehát, ha sok a fehér a teremben, a fekete csak kiegészítő, modern fényes felületeket (pl. lakk, üveg) használtok, és kerülitek a csíkokat: garantált egy full elegáns, mondhatni előkelő esküvő. Olyan, ahol mégis érződik: a házasulandók cseppet sem hétköznapiak! (ld. Aktuális – Big day Esküvő Magazin fotózásról készült bejegyzés sorozatom: Extravagancia a négyzeten I.II.III.)

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.