Dekor Doki 6 – Az enteriőr típusú bejáratok

Sokan kérdeztétek,- hogyan lehet és milyen céllal- összeállítani a bejáratok dekorációját. Íme!

Az elmúlt 10-20 évben az esküvői dekoráció szempontjából talán legelhanyagoltabb részlet a bejárat volt. Akadt, aki nem tartotta fontosnak, volt, aki egyszerűen nem akart még „erre” is költeni.

Mára azonban végre funkciót kapott, néha többet is mint kellene, így lassan az igényes esküvők kötelező tartozéka lett.

  • Van, ahol muszáj, hogy dekoráljuk, amiért túl eldugott a bejárat és ki kell jelölni: merre menjen a násznép.
  • Akad, ahol az éppen aktuális felújítás, vagy éppen a felújítás hiánya /kopott, omlik, reped, stb./ sarkallja arra a párt, hogy „kezdjen” valamit vele.
  • Sokan viszont már itt „fogadni” szeretnék az érkező vendégeket, mégpedig úgy, hogy az esküvő hangulatának, színvilágának megfelelően „felöltöztetik”.

Ebben az esetben válik fontossá az a funkció, amelyet be kell, hogy töltsön a bejárat.

 

Nézzük sorba az enteriőr típusú bejáratok főbb fajtáit:
1. “Egyszerűen szép” kategória – azért van, hogy fogadja és hangulatba hozza a vendégeiteket.

2. „Útbaigazító” – abban az esetben fontos, ha a helyszínen több minden is zajlik.ceremónia, étterem, szállás, parkoló, vendégvárás, ajándékátadás, gyermekmegőrző, koktélos pult, toalett stb.

A táblák sora végtelen, a házasulandók és a helyszín adottságaihoz mérten. Amennyiben az érkezők egy része idegen nyelvű: érdemes rájuk is gondolni… biztosan nagyon jól fog esni nekik!

3. „Vendégfogadó” – aperitif, vendégajándék. Ez tágas kell, hogy legyen, mert innen az érkező „elvesz” valamit. És ha a társaság viszonylag egyszerre érkezik, egy szűk asztal miatt nem érdemes  torlódniuk, az rontaná a hangulatot.

4. A tortás asztal – szintén amerikai hagyomány a „cukorkás pult” vagy desszert pult. ( ld. Édes kis semmiség bejegyzésem ) Alapjában véve az előző egyik fajtája is lehetne…

Ilyenkor a süteményeket nem kis tányérokban helyezik az asztalokra, hanem „rangra” emelik a cukrászok alkotásait, és akár már a bejáratnál csipegethetnek belőle a vendégek. Ez lehet „csak egy”  külön kis asztalka, de valódi látvány elemként is szolgálhat.

Big Day Esküvői Magazin 2015/3 – 4

5. „Emlékezős”: az elhunyt családtagok fényképeinek, vagy a szerelmesek korábbi közös fotóinak „kiállítása”. Nálunk még nem nagyon van hagyománya, de mindenképp meghitt sarkot keressetek neki. Ne legyen „átjáró ház” mellette! (Pl.: mosdó, bejárat, tálaló, svédasztal, stb.)

 

6. „Emlékgyűjtős”

A ma már egyre elterjedtebb ujjlenyomatos vagy vendégkönyves asztal, tábla kerüljön ide.

Ha ilyet terveztek, ne feledkezzetek el sem a tollról, sem a nedves törölközőről. /az ujjlenyomat festékmaradványai miatt/. Egy vendég sem szeret összefestékezett ruhában mulatni. Legyél előrelátó, és gondoskodj a kéztisztításról!
7. „Ültetési rendes” – kizárólag „rendes” pároknak!  A kevésbé rendesek, inkább hagyják ki, mert egyébként az utolsó hajadon éjszakájuk azzal fog telni, hogy családtagok neveit igyekeznek előbb: valamilyen logika szerint, majd hajnalban már „ad hoc” jelleggel összefésülni.
Tehát, ha nem vagytok túl precízek hagyjátok a csudába… csak legyen elég ülőhely és megoldódik minden!

12

8. „Fotobox” – szintén az utóbbi évek nagy kedvence…feltéve, ha a vendégek tudják, hogy mire való. Ezért érdemes az est folyamán, amikor kicsit alábbhagy a hangulat, kivonulni ide a fotóssal, és előbb „komoly”… majd később kevésbé ilyen képeket csinálni!

Ez lehet stílusában az esküvő tematikájához igazodó, de teljesen önálló design-t is kaphat. Egy a lényeg: a célja a vidám percek megörökítése!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.