Dekor Doki 8: Röptetni vagy nem röptetni?

Most következzék egy kérdés, amelynek a válasza megér egy külön blog bejegyzést.

Szabadtéri esküvők alkalmával divatos-e még a lufi felengedés, pillangó-, vagy galamb röptetés, illetve az égi lámpás felengedése?

A legfontosabbal kezdem: a jelenlegi törvényi szabályozások alapján hazánkban az égi lámpások felengedése már évek óta TILOS! Erről részletesebben a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságánál tudtok érdeklődni. Ugyanis rengeteg tűzvészt okoztak.
A galamb- és pillangóreptetés teljesen környezetbarát, és ha jól tudom, nem is engedélyköteles. De a pillangókról tudni kell, hogy kissé hibernált állapotban szállítják ki őket, és ha egy zordabb napot fogtok ki… nos, akkor nem lesz pillangóröptetésetek. A galamboknál pedig érdemes őket kosárnyitással elengedni, egyébként a ruhátok láthatja kárát…..

Biztosan találtok szakembert, aki a segítségetekre lesz a további felmerülő kérdésekben.

 

A lufifelengedés sem engedély köteles (még…), viszont már jóval körültekintőbbnek kell lennetek, mint az előzőeknél!
–  a héliummal töltött ballonok szemerkélő esőben sem szállnak el (felhajtóerő…)

–  csak aznapi fújás legyen, ha előző nap akarják kiszállítani, az gyanús! (kivétel a fólia léggömb, mert az akár 1 hétig is repül). Az, hogy lebeg, amikor kiszállítják, még nem jelenti azt, hogy el is fog repülni, amikor elengeditek.

érdemes a katasztrófavédelemmel konzultálni: fák a környéken, magasfeszültségű villamosvezetékek, magas épületek, stb. )

–  Ezek esetében az éppen uralkodó, aktuális szélviszonyok is sokat számítanak!
– Ha kifejezetten környezettudatosak vagytok, és az esküvőtökkel, minél kisebb ökológiai lábnyomot kívántok hagyni, akkor már léteznek olyan ballonok is, amelyek 3 év alatt lebomlanak, akár egy tölgyfalevél. Persze ebben az esetben még mindig ott van a zsinór kérdése, ami lehet természetes zsineg, vagy akár PVA zsinór is (vízben oldódik, horgász szaküzletekben kapható)
– az, hogy a vendégek közül hányan eresztenek fel, az viszont már pénztárca kérdése. Van, hogy csak a pár enged fel (egy-egy darabot, vagy egy csokrot), de nem egyszer az összes vendég.

– a lufiposta még mindig nagy sláger, de ne feledjétek: 1 lufi – 1 lap. Egyébként a kezetekben marad!
Az eddig általunk felengedett lufik távolsági rekordja  –  ahonnan visszaküldték –  az több mint 60 kilométer volt. Egy állatait legeltető bácsi adta postára, az Alföld szívében. Érdekessége a történetnek, hogy az említett lufi, még a Tiszán is átrepült.

– a ballonok színében viszont személy szerint a színeseket szoktam javasolni, mert az egyszínű fehér és krém gyorsan eltűnik az emberi szem elől.  A színesekben viszont nagyon sokáig lehet gyönyörködni!

– léteznek ledes égővel ellátott ballonok is, ezeket  természetesen este érdemes felengedni. Viszont ezek ára nagyságrendileg 1500 – 2000 ft/db körül mozog, típustól függően! Az égő plusz súlya miatt feltétlenül fontos, hogy a lehető legfrissebb  legyen a héliumos lufi.
Személy szerint ezt a típust én nem is szoktam vállalni, mert nagyon sok mindennek kell klappolnia, hogy ez „ütős” látványosság legyen. De szerencsére vannak kifejezetten erre specializálódott cégek, akik nagy biztonsággal tudják teljesíteni ezt az álmotokat is.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.