Eklektika vagy káosz?

A művészettörténet nem véletlenül bontja korszakokra az emberiség alkotásainak folyamatát.
Nyugi, nem tudományos szakkönyvet olvasol, csak egy kis stílustörténeti kitekintést teszünk, vagy inkább: betekintést!

Szóval az emberi művészet, ahogy fejlődött, mindig kitalált valami újat. Amikor pedig már nem tudott újat kitalálni, visszanyúlt a régiekhez, amiket aktualizált,   modernizál ugyan, de az alapok mindig jól körülhatárolhatóak maradtak.

pl.neoreneszánsz, neobarokk, stb.

Majd amikor a stílus tiszta elemeket is újragondolta, akkor jött a –  finoman szólva – zanzásítás. Az első ilyen igazán kevert stílusirányzat az eklektika volt, valamikor a 19. század elején.

Receptje: végy egy  kicsi historizmust és romantikát. Adj hozzá némi klasszicizmust, majd az egészet fűszerezd meg  egy csipetnyi barokkal.

Mégis, minden „szedett-vedettsége” ellenére is valamiféle harmónia, sajátos belső rend jellemezte, éppen úgy, mint a korábbi stílus tisztább korszakokat.

Ja, hogy mi köze ennek az esküvőhöz?

Lényegesen rövidebb periódusok és kétségtelenül kevertebb módon, de azért az esküvői designe- ban is megfigyelhetőek. Ezeket az esküvői trend korszakokat, mindig is erősen befolyásolta a technikai fejlődés, a lakáskultúra divatja és furcsa mód az emberek utazási szokásai is. Egy jól sikerült nyaralás ugyanis sokban befolyásolja a házasulandók esküvői miliőre vonatkozó igényeit.

Ezek a hatások (pl. tengerparti hangulat, vidéki romantika) hívták életre a tematikus esküvőket az utóbbi években. A párok ilyenkor egy-egy intenzív élmény hatását igyekeznek megjeleníteni az lakodalmukon.
De sokan összekeverik a „mindent összepakolunk” szemléletet az eklektikával!
Az eklektika már a maga idejében sem jelentett egyet sem a káosszal, sem a rendetlenséggel.

Sok pár esik abba a hibába, hogy rettenetesen sok apróságot vásárolgat össze /vissza/, rettenetesen sok pénzért.

És mind tudjuk, vásárlásaink 90 %-át az érzelmeink befolyásolják, csak utólag racionalizálunk, ezért igencsak nyakára lehet így verni az esküvői költségvetésnek! Természetesen, „ha már megvettük, fel is kell használni”- hallom sokszor. A gond csak annyi, hogy a legtöbben ezt komolyan is gondolják.

Csakhogy  koncepció nélkül esélytelen hangulatos esküvőt teremteni!
Ha a vendég minden sarokban más-más színnel, formával, hangulattal találkozik, nem fogja érezni az egységet. Hiányozni fog az a fajta „fő íz” – ha maradni akarok a főzős hasonlatnál -, ami megteremti a harmóniát az elemek között, ami a „fő ízt” megadja.

Nem mindegy, úgyis a buli a lényeg!

– mondhatod.

Ki kell, hogy ábrándítsalak!

Az utóbbi években az esküvőknek már nem csak  jó bulinak illik lenniük.
A meghívottak, igenis keresik a szépet, a látványt is az esküvőn, mondhatni az utóbbi 5-10 évben emelkedett e tekintetben az igényszint. (SZERENCSÉRE!!!!!!!!!! )

Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag az exkluzív esküvő a jó esküvő.
Az eklektikus, de stílusos „újra hasznosított” esküvő is lényegesen jobb hangulatot áraszt, mint a drága cuccok összedobált egyvelege.

Nem baj, ha Te nem értesz hozzá! Senki sem érthet mindenhez. De szerencsére a stíluselemek felkutatása, az ötlet és inspirációgyűjtés soha nem volt még olyan könnyű, mint ma, az internet korában.

Hát élj ezzel a lehetőséggel!!!!!!

Ha pedig még mindig kérdéseid és kétségeid vannak, kérd ki a család a barátok, vagy egy-egy szakember véleményét!

Hidd el, ha ötletes és kreatív vagy, az „eklektikus esküvőd” egy gyönyörű „végeredmény” lesz.
Egy sajátos rend a káosszal szemben.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.