Haute couture és design

Ha csak egyetlen Oscar –díjátadót is láttál már, ha csak egyetlen divattal foglalkozó magazinba is bele pillantottál, biztosan ismerős ez a fogalom: „haute couture” (ejtsd: ot kotür).

 

Ez a mágikus hangzású név a divatszakmában őshonos,de lassan belopózni látszik az esküvői designerek világába is.
Ezt a kifejezést a divat szakmában azonban nem „birtokolhatja” akárki!
Eredetileg a Párizsban alkotó, de angol származású, Charles Frederick Wort munkáit nevezték így, a 19. századközepén.  Az elnevezés a rangját annak köszönheti, hogy 1945 –óta, csak a precízen meghatározott követelményeknek eleget tevő divatházak használhatják.  Az elnevezés komolyságát  pedig  az jelzi talán a leginkább, hogy semmilyen kibúvó nincs alóla, és azóta egyetlen tollvonást sem változtattak a feltételrendszeren. (pl. minimum 15 tagú stáb, minden évadban 35 darabból álló kollekció bemutatása, stb.)
A „haute couture” fogalma ezért lett mára azonos a divat – a művészet – a kultusz – és a minőség  együttesével. Ennek megfelelően természetesen csak egy bizonyos társadalmi réteg engedhette, engedheti  meg magának.

04

De miben is áll  a Haute cuture varázslat?

  • Mindenkép extrém, elvont, kifejezetten  művészi értékeket képvisel!
  • Kizárólag privát ügyfeleknek szánt, egyedi, exkluzív darabok!
  • A ruhákban néha   hordhatatlan, design-ban pedig  már- már használhatatlan, funkcióját vesztett tárgyak tartoznak ide. (Viszont baromi jól mutatnak!)

05

  • A ruhák szinte kizárólag kézzel készült alkotások, a dekorációk pedig messze elkerülik a tömegtermékeket.
  • A finom, elegáns textíliákat,  a ritkaságnak számító alapanyagokat használja. (A dekorációban is!)
  • Minden apró részletre figyelmet fordítanak. (Esküvőn ez nem a menyasszony feladata!)
  • Ezek összhatásaként pedig magasan a legkiválóbb minőségű terméket, látványt és vele együtt természetesen a legkiválóbb szolgáltatást nyújtják.

Éppen ezért eleinte magukat a divattervezőket kérték fel arra, hogy a kifejezetten az esküvői ruha színvonalának és megjelenésének megfelelő hangulatot teremtsen a vendég fogadására.
Azonban a ruha aprólékos készítése, és az arra szánt figyelem nem  hagyott túl sok időt a tervezőknek. Ezért a leghíresebb divatházak körül szépen, lassan kialakult, egy dekoratőrökből és designerekből álló csapat is.
A már-már művészi kidolgozottságú esküvői dekorációkra hazánkban is egyre nagyobb igény mutatkozik. Kétségkívül ez az esküvői dekoratőri munka „csúcsa”.

Ezek rendszerint kisebb létszámú esküvők, amelyek gyakorlatilag társadalmi eseménynek is felfoghatóak. Nem csak kimondottan az ifjú párról szólnak, hanem kapcsolatépítési jelentőségük is óriási! Ennek megfelelően maga a helyszín is exkluzív, vagy akár extrém, mivel a cél : hogy ámulatba estjen, hogy hónapokig beszéljenek róla, hogy megmutassa a család társadalmi, gazdasági pozícióját, potenciálját , még a megszokottnál is fontosabb!

Ilyenkor a rendezvényszervezők kénytelenek kicsit háttérbe húzódni. Ugyanis a megrendelőnek és a tervező – kivitelező designernek kell közös hullámhosszra kerülnie. Ilyenkor képtelenség „közvetítgetni”, „üzengetni”, de legalább is a kezdeteknél semmiképp!
Nekünk tervezőknek feltétlenül szükséges , hogy figyeljük a megrendelő minden rezdülését, minden fényképnél, minden gondolatkörnél. Mégpedig azért, mert a „haute couture” rendelkezik még egy igen lényeges jellemzővel.
Nevezetesen, hogy a megrendelő gyakorlatilag szabad kezet ad az esküvői designernek!
Neki nem kell azzal foglalkoznia, hogy hogyan lesz meghajtogatva a szalvéta, hogyan fog pontosan kinézni a háttér. Milyen lesz az asztali futó vagy a menyasszonyi csokor. Milyen és mennyi virág kerül a szertatásra. Neki csak azt kell tisztán és világosan felvázolnia, milyen minőséget vár el. És ez nem kevés!

  • Ez egyfelől hatalmas felelősség a designernek.  Jóval nagyobb, mintha az ara mindent pontosan meghatározna !
  • Másfelől hatalmas lehetőség, egy másik ember álmainak megvalósítására!

 

Hihetetlen kreativitást, szakmai tudást és emberismeretet feltételez.  A tervezők, gyakorlatilag hónapokon keresztül keresnek – kutatnak egy-egy tökéletes kiegészítő után. Éppen ezért alkudozni  ezen a szinten már nem szokás, mert  létezhetetlen előre árajánlatot adni. Rendszerint egy nagyságrendi „keretben” állapodnak meg a felek, amihez igyekszik a designer tartani magát.
Amikor az első ilyen típusú megrendelést kaptam, folyton hívogattam a menyasszonyt, mert ahhoz voltam szokva, hogy mindig „előírják” nekem mit lehet és mit nem, főleg mennyiért. Amikor aznap már harmadszor kerestem a hölgyet, hogy „egyeztessek vele”, mert találtam valami szebbet, valami odaillőbbet, kicsit többért…… Ő  szelíden annyit mondott: „ Én megbízom az ízlésedben”. Majd letette a telefont. Hiába, ezt a fajta „megengedést” még nekünk   esküvői dekoratőröknek is  szoknunk kell….

A bejegyzésben látható valamennyi kép forrása: Pinterest

A menyasszonyok ilyenkor maguk is „meglepetésként” kapják az esküvői látványt. Éppen ezért  is szeretik azok, akik megengedhetik maguknak.
A nagy nap varázslata ettől az izgatottságtól lesz teljes.
Képzeld csak, ott állsz egy szállodai bálterem bejáratánál. Rajtad álmaid ruhája, melletted a férfi, aki most készül feleségül venni.  A szíved a torkodban dobog. Lassan, méltóságteljesen kinyílik az ajtó, Te belépsz és ott vár téged az a világ, amit már ezerszer elképzeltél, csak sehogyan sem tudtál szavakba önteni. De jött valaki, aki belelátott az álmaidba, és megvalósította azokat.
Minden részlet, a terem minden kicsi szeglete pont olyan mint, mint azok a régi képek a fejedben. Pont olyanok, mint Te!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.