Hová lesznek az esküvői szolgáltatók? – egy telefonbeszélgetés „margójára”

A minap egy érdekes telefonbeszélgetésem volt egy, a hangja alapján nagyon szimpatikus és intelligens menyasszonnyal.

Egyszerűen meglepődött azon, hogy végre „belefutott”- ahogy Ő mondta- egy működő vállalkozásba. Ezért azonnal  megkérdezte:  mennyi a felmondási időm?

Nem értettem.
Mint megtudtam, én már sokadik esküvői szolgáltató voltam, akit aznap telefonon keresett.
Viszont az első, aki még nem adta vissza az „ipart”, ahogy régen mondták.

Néhány hónapja talált ugyan egy megfelelőnek látszó szolgáltató párost,sőt  már le is foglalta a  szervezőt és egy dekorost, de azok visszamondták. Mondván nincsenek még felkészülve erre…..

 

Nagyon kíváncsi lettem, ezért beszélgetésünk hosszabbra nyúlt az átlagosnál. Viszont igen sok tanulsággal  és elgondolkozni valóval szolgált.

 

  • A neten keresgetve talált rá nagyon impozáns honlapokra és oldalakra, ahol szolgáltatókat igyekezett keresni a közelgő esküvőjükre.
  • Egy idő után viszont felfigyelt, hogy néhány „tuti” kép, több honlapon is feltűnik, mint az illető saját keze munkája. Már  ez is gyanús volt…..
  • Eleinte rendezvény szervezőkkel próbálkozott. A profi fotók, a látványos honlapok elmondása szerint a legtöbbször, egy korábbi ara barátnőjéből rendezvényszervezővé avanzsált hölgyeket takart. Aki olyan tökéletesen és mindenre kiterjedő figyelemmel szerveztek meg 1 esküvőt, hogy rögtön azt gondolta, valóban ért is az esküvőszervezéshez.

Ők, mivel az egész násznép csodálatát és elismerését kivívták, máris  indították  a „vállalkozást”, pontosabban egy face vagy webes oldalt. Valódi , hivatalos vállalkozás nélkül….

Esetleg néhány feketén szervezett  „tökéletes” esküvő és végük volt, mert szakmai ismeretek híján nem  tudtak megbirkózni a felmerülő problémákkal.

  • Hasonló történetekkel magyarázkodott számos dekoratőr, fotósok, meghívó készítők és ceremónia mesterek is, amikor felkereste Őket.
  • Elmondása szerint a legtöbb barátból lett vállalkozó a 2. születésnapját sem ünnepelte meg, mint esküvői szolgáltató.

Ez igencsak megdöbbentett.

Az a  sok vállalkozás kellő tőke, szakmai felkészültség és kitartás híján, gyorsan futott vakvágányra. Ez világossá vált előttem.

De talán ilyenkor illene megszüntetni a honlapokat és közösségi oldalakon a megjelenéseiket.
Nem rabolva ezzel a idejét és borzolva  a kedélyállapotát, az amúgy is időszűkében lévő menyasszonyoknak.

 

Amikor egy kedves barát esküvőjén segédkezik valaki, az teljesen más, mint a „nagyüzem”.

  • ilyenkor roppant könnyű az adott pár kedvére tenni, hiszen akár évtizedes barátság áll mögöttük. Így a tárgyalástechnika, mint szakmai kompetencia teljeséggel felesleges.
  • Ismerik a pár ízlését, a szokásait, rengeteg közös megbeszélésre is van lehetőség. Tehát a személyiség típusok megismerése és azok gördülékeny kezelése is időpocsékolás lenne.
  • Ha helyben rendezik az esküvőt, még a szolgáltatókkal történő együttműködés sem ütközik különösebben nehézségekbe. Sem a kommunikáció, sem a kapcsolattartás területén.

 

Következés képen pedig,  a több hónapos „befektetett” energia, valóban egy hibátlan nagy napban bontakozhat ki.

Ezt a fajta tökéletességet, szakmai alapok nélkül további 1-2 esküvőnél még  lehet produkálni, de évi 5-10 esküvő felett már kezelhetetlen a dolog.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden 1-2 rendezvényes „ szolgáltató” kókler, vagy inkompetens.

Szó sincs róla!

Az, hogy valaki 5-10-15 éve van a szakmában, az nem csak érdem, hanem egy állapot is.

Mindannyian voltunk első esküvősök.

Ezt követte csak a többi.

Minden kezdőnek jár az esély.
Mi öreg motorosok is kaptunk esélyt az elején, azért vagyunk még itt.

Az is biztos, hogy az első évek igen zötyögősen teltek. Ezért kell a kitartás. Sőt a legelején  leginkább arra van szükség….

 

Egyszerűen csak  ki szeretnék állni azok mellett a kollégáim mellett – akik velem együtt – tanulták a szakmát. Ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan fejlesztik a szakmai tudásukat és adott esetben a felszereltségüket is.

Áldoznak arra időt, energiát és pénzt, hogy fejlődjenek, előrébb jussanak és egyre színvonalasabb szolgáltatást nyújtsanak NEKTEK.

Viszont vallom, hogy minden szakmának vannak buktatói,  és fortélyai, amiket egy mentortól, vagy „iskolai keretek” között a szakoktatóktól el kell sajátítani ahhoz, hogy valaki az adott szolgáltatásban színvonalat adhasson.

 

Önjelölt fotósok, videósok, dekoratőrök és szervezők, mindig is lesznek. 

De hiszem, hogy esküvői szolgáltatónak lenni, elhivatottan, alázat és szenvedély  nélkül  sokáig nem megy.
Ez nemcsak üzlet!
Álmokat valóra váltani szolgálat is, szív nélkül, csak pénzért sokáig nem lehet csinálni. Mint ahogy más hivatást sem…

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.