Időutazás, a margitszigeti Grand Hotelben

Ha már egyszer is jártál a Margit – szigeten, biztosan láttad a Grand Hotel ódon falait, legfeljebb nem tudtad, hogy azaz.

Amikor nemrég egy esküvői dekoráció kapcsán én is  az épületbe léptem, egy valódi időutazás vette kezdetét. Patinás bútorok, sötét faborítások és igazi századfordulós hangulat.

01

A négycsillagos, superior nagyszálló annyi mindenen ment már át a közel 150 éves pályafutása alatt.
Az Ybl Miklós által tervezett, 1873-ban átadott épület eredetileg neoreneszánsz stílusban készült. Az 1920- as  években kapott 3. emelete, vagy az 1987-ben elkészült új homlokzata ellenére is méltóságteljesen őrzi eredeti vonásait. Még annak ellenére is, hogy több nagy árvizet is túl kellett élnie. A későbbi dunai pusztítások elkerülésére, a sziget  tengerszint feletti magasságát mintegy 2 méterrel emelték meg, egybeolvasztva ezzel az itt eredetileg  3 kis szigetet, és kialakítva  annak mai arculatát.

A szállodát körülölelő zöld terület hatalmas fái, az 1790-es parkosításra emlékeztetnek minden arra járót.  Itt sétálva nem is tűnik olyan furcsának, hogy sokáig vigalmi negyed kialakítását tervezték itt a századfordulón. A ma méltán védett szigetet csakis „az” mentette meg, hogy Zsigmondi Vilmos bányamérnök – a hazai gyógyforrások elkötelezett kutatója – 1867-ben, 43oC gyógyvízre bukkant itt. A Margit- forrásnak elnevezett (IV. Béla lányáról, Árpád-házi Szent Margitról ), 1200 méter mélyről felszökő víz jótékony hatását a Grand Hotel vendégei is élvezhetik, mivel egy föld alatti folyosón átjuthatnak a szomszédos Thermál szállóba.
A 154 klimatizált szoba, a 10 exkluzív lakosztály és a 11 különterem számtalan lehetőséget rejt valamennyi idelátogatónak. Nem is beszélve  páratlan hangulatú Széchenyi Étteremről és teraszról.

02

A tükrök, gyertyák, fényfüggönyök, kristályok, csillárok pont hozzáadnak a teremhez annyi csillogást, amitől az még megőrzi a századfordulós hangulatát, mégis egy modern esküvő látványát kapjuk.

Az étterem kicsit „szomorkás”, merengő hangulatát esküvők alkalmával remekül lehet ellensúlyozni a fehér és krém színekkel is. Kiegészítésként gyakorlatilag bármilyen árnyalatot választhatnak az itt házasulandók, de gondolom egyetértünk abban, hogy  ez a hely mindenképpen alázatot és visszafogottságot követel, főként a színválasztás tekintetében.

03

Ezért mi is csak a park zöldjét csempésztük be. Kerültünk minden harsány, hivalkodó színösszeállítást. Annál is inkább, mert az ifjú pár magát a szertartást is itt, a teraszon álmodta meg.  Ezért a belső impozáns enteriőrt és a kinti, üde, késő nyári hangulatot  a zöld színnel igyekeztünk  összhangba hozni.

04-05
Itt a szabadtéri szertartás valódi „vörös szőnyeges” bevonulás. De miért is  ne lenne? Stílusos, elegáns étterem, hatalmas öreg fák, csend és nyugalom: itt már eleve adott minden menyasszony „nagy belépőjéhez”!

06

07-08

09

Nagyon szépen köszönjük azt a csodálatos és mesés dekoráció-együttest, amit az esküvőnkre varázsoltatok. Egyszerűen mesés volt a terasz és az étterem is!
A vendégeken kívül még személyzet is kiemelte, hogy ennyire ízléses és kifinomult dekorral csak nagyon ritkán találkoznak.

Köszönjük, hogy segítettek felejthetetlenné tenni ezt a fantasztikus napot!

Tündi és Laci

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.