Mit ér a dekor, ha DIY?

Halottad már?
Tudod is mit jelent?
Ja, hogy nem merted megkérdezni a csajokat, a neten pedig mindig elfelejted megnézni?
Akkor ez most  valóban Neked szól!

Szó szerinti fordításban: Do it yourself = csináld magad!

 

 

Alapvetően a kézműves technikák otthoni kivitelezését jelentette, és a ’60-as években szárnyra kapott mozgalom volt. Az elmúlt években –  a szociológusok szerint a gazdasági válságnak köszönhetően – , ismét reneszánszát éli.
Jelentése napjainkban:

–  a régi tárgyak újrahasznosítása
–  a régi tárgyak újra értelmezése
–  az új dolgok  egyedivé varázsolása

Az ilyen irányú oldalak, gyakorlatilag lépésről – lépésre mutatnak be egy-egy technikát, eljárást. Közülük a komolyak, a  saját maguk által készített tárgyak folyamatképeit mutatják be. (Tehát biztos lehetsz benne, hogy az ott leírtakat tesztelték! Sok csalódástól és az önbecsülésed csökkenésétől mentheted meg magad, ha nemcsak a Google fordítót használod az adott technika kapcsán, hanem magyar oldalon is utánanézel. De felkereshetsz egy kézműves klubbot is!  Biztosíthatlak, hogy remek mulatság lesz!)
003

Tapasztalatom szerint, az esküvői dekorációban a legtöbb menyasszony a vintage-val azonosítja a DIY-t. Pedig korántsem  szinonimája  a két kifejezés egymásnak! (A Vintage eredetileg: kizárólag a régi, minőségi dolgok újrahasznosítását jelentette. ld. későbbi blog bejegyzés )
Mégis nagyon sok közük van egymáshoz!
A Vintage-t éppen a DIY  – mozgalom hívták életre.

A „csináld magad” kétségtelenül egy életérzés is.
Szerintem a lányok többsége, – gondolom Te is –, a kamasz éveiben nem hagyja ki a kézműveskedést. A tini évek lázadása magában hordozza: hogy  ki akarunk tűnni a tömegből. Meg akarjuk mutatni az egyéniségünket. Azt, hogy különbözünk!
Van, akinél ez kimerül egy saját kezűleg festett extrém hajszínben. Akadnak olyanok is, akik gyönggyel varrják ki  a farmerjukat. Megint mások képeket festenek csupán dacból a nappali  falára, amíg a szülők bulizni vannak, mert ők nem mehettek velük.
A közvetlen motiváció mindenkinél egyedi. De az önkifejezés igénye egyetemes emberi érzés.
Ezért teljesen érthető,  hogy a kamaszéveket „ szolidabban megélő” hölgyek is szeretnének valami egyedit az esküvőjükön. És erre kétségkívül a DIY a legkézenfekvőbb.

A technikák azonban különböző nehézségi fokúak. Ha soha nem csináltál hasonlót, legalább barátnőidtől kérj segítséget.
A legkönnyebben kivitelezhetőek azok esküvői kiegészítők, amelyeket csak össze kell rakni. Egy kis ragasztó, egy kis zsinór és  olló szükséges hozzájuk. Érdemes figyelembe venni a szezonális jellemzőket, és az esküvő tervezett tematikáját.
A képlet egyszerű: Kis befektetés + sok fantázia = Látványosság

Az alapanyagok megfelelő kiválasztásával lehet leginkább megjeleníteni az esküvői hangulatot.

pl. Ha csipke lesz a dekorban, akkor az általatok készített kiegészítőknél is csipkét alkalmazzatok. Ha rusztikus lagzit terveztek, akkor a természetes alapanyagok a nyerők. A glamournál pedig kár lenne kihagyni a csillámport és a strasszokat.

009

A nagyobb nehézségi fokkal bíró alkotási folyamatok, néha még szakember  segítségét is megkövetelik. (pl. asztalos, villanyszerelő, bádogos, virágkötő stb. ) De ez ne rettentsen el!
Annál nagyobb öröm lesz, amikor végre elkészül!

012
Visszatérve tehát az eredeti felvetéshez: mennyit is ér az esküvői dekorációd, ha DIY?

Nos, amennyiben dekoratőrt bíztál meg a teljes körű kivitelezéssel, akkor igen csak borsos összeget fogsz a számla végén találni. Azt hiszem, ezzel semmi újat nem mondtam. Ez sokszor nagyon munkaigényes „stílus”.
Hiába, ez a dekorációk egyik „haute –couture” -je! (ejtsd: ot-kotür) Olvasd el az erről szóló korábbi bejegyzésünket!

014

Ha viszont a család és a barátok készítették el, vagy legalább is segédkeztek benne, akkor teljesen más a helyzet…
Akkor egyszerűen megfizethetetlen a DIY!
Egyszerűen azért, mert az az idő, odafigyelés és főleg szeretet, amit minden egyes elkészült darab magán hordoz, nem fejezhető ki pénzben.
Szerintem pont ebben van a DIY varázsa!
Előhozza a szunnyadó kreativitást, növeli az önbecsülést, és nem mellékesen összehozza az embereket. A család apraja-nagyja egyaránt kiveheti belőle a részét. Ha esetleg már van gyermeketek, őt feltétlenül vonjátok be!

pl. kéznyomatok, pom-pomok, szívecskék kivágása, szalagozások stb.– természetesen az           életkoruknak megfelelően!

Persze az is megtörténhet, hogy közben egy-egy régi tárgyat a kezedben tartva (könyv, csipke, létra, láda, lekváros üveg, stb. ), azok is eszedbe jutnak, akik már nincsenek közöttünk. A használati tárgyaik által pedig mégis csak részesei lesznek  a nagy napodnak.
Na, ezek miatt az érzések miatt  megfizethetetlen a DIY!

 

A bejegyzésben található valamennyi kép forrása: Pinterest

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.