• "A stílus az egyik módja annak, hogy elmondd ki vagy, anélkül, hogy megszólalnál.” /Rachel Zoe/

Téli esküvők I. – Miért esküdjetek télen?

A télről mindenkinek van élménye.


Van, akinek a gyermekkori korizások, hógolyócsaták és sötétig tartó szánkózások jutnak eszébe. Van, akinek egyből a nagyinál töltött karácsony esték kuckós, plédben összebújós hangulata, mézeskalácsos és almás-fahéjas sütijeinek illata idéződik fel elsőként, míg akadnak, akik még ma, felnőtt fejjel is szívesen nézik a hideg ablakon felkúszó jégvirágokat, vagy merengőn csodálják a gyémántporként szikrázó hótakarót.
Mert a télről mindenkinek van élménye.

Szerencsére az ifjú párok közül egyre többen választják a téli időszakot a házasságkötésükhöz.
De miért is csodálkozunk ezen?
Alig kell csupán 100 – 150 évet visszautaznunk az időben, hogy ráeszméljünk, eleink is zömében télen kötötték meg frigyüket. Tavasszal a vetés, nyáron a birtok rendbetartásának, ősszel pedig a betakarítások időszaka volt. A lakosság nagy részének a természet rendje alakította az életét, így nagy mulatozásokra, esküvőkre csak a téli időszak tartogatott lehetőségeket. Akkor nem voltak hűtőkocsik, hűtőkamrák, ezért az étel tárolását sem tudták megoldani a forró nyári napokon.
Tehát közel sem új keletű divat vagy tengerentúli úri hóbort a téli esküvő.

 Akadt mostanában a kezedbe a családi fotóalbum?
Észrevetted benne, hogy a 30-50 évvel ezelőtti esküvői fotók gyakorlatilag egyformák? Ha letakarnád az arcokat, komoly fejtörést okozna a rokonoknak, kinek az esküvői fotóit nézik.  Talán a képen szereplő gyerekek „mérete” lenne az egyedüli irányadó.
Nem volt igényük az akkori pároknak az egyedire, a különlegesre, a szépre?
Dehogynem!
 Csak a nagyszüleid fiatal korában mindenki ugyanahhoz a 4-5 virágfajtához, ugyanahhoz a krepp-papírhoz, vagy ugyanahhoz a kocka Ladához jutott hozzá.
Ti sem vágytok jobban az egyedire, mint a nagyiék, csak nektek már van rá lehetőségetek.
Éppen ezért, figyelmesebben nyomon követitek, ki és milyen esküvői dizájnnal várta a vendégeit a környezetetekben.

Az egyik barátnőd vintage esküvőt álmodott meg tavaly, az unokanővéred egy hónappal a tiétek előtt tart elegáns bulit, és a szomszéd lány múlt szombati retro partyjáról már ne is beszéljünk. Tudom, azt mégsem engedhetitek meg magatoknak, hogy azt mondhassák rátok: őket másoltátok.
Milliónyi lehetőség van színben és stílusban, de Murphy törvénye az esküvők világában is működik. Tuti, hogy az ismerősök az összes olyan témát, színt, virágfajtát” kilőtték”, amelyeket ti is el tudtatok volna magatoknak képzelni.
Jól tudom, hiszen idestova 20 éve dekorálok esküvőket, és számtalan sztorit hallottam. Volt, aki komplett listával érkezett, hogy milyen esküvőjük NEM  lehet…
De le merem fogadni, hogy a téli esküvőt még nem sok barátotok és rokonotok választotta. Akár a vintage, akár az elegánsan csillogó, akár a retro esküvőt áthelyezhetitek télre. Garantálom, hogy merőben más hangulatú lesz, mint a szomszéd, a barátnő, vagy az unokanővér nyári esküvője.

De miért is jó télen esküdni?
–  Mert biztosan nem lesz kánikula. Vannak párok, akik kifejezetten a hideg helyeket kedvelik. Akik többet járnak síelni a hegyekbe, mint fürödni a tengerpartra. Nekik kár bevállalni az augusztusi 35 fokot.
– Mert nincs szúnyog, se légy, se bogárinvázió. Nonszensznek tűnhet, de az utóbbi időkben esküvők tucatjait tette tönkre poloskajárás, tányérba potyogó szúnyog, vagy pincebogár hadjárat. El sem hiszitek, mennyit küszködtek ezekkel az apró lényekkel a szolgáltatók. Minden jó szándékuk és küzdelmük ellenére is sokszor távoztak a vendégek rossz szájízzel az esküvőkről.

– Mert  könnyebben  „kaphatjátok meg” a kiszemelt szolgáltatókat. A tél nálunk esküvői szempontból még mindig uborkaszezon. Nekünk szolgáltatóknak ilyenkor sokkal kevésbé van tele a naptárunk, ezért lényegesen lerövidül az az időtartam, amit a szervezéssel kell akár nektek, akár a szervezőtöknek eltölteni. Ha már volt a közeledben esküvő, akkor pontosan tudhatod, néha hetekbe vagy hónapokba telt a barátoknak, rokonoknak, amíg összeállt a szolgáltatói gárdájuk. Nagyvárosokban nem ritka az egész nap tartó sorban állás, amíg meglesz a polgári szertartás kiszemelt időpontja. Halottam már szendviccsel a táskában, a hivatal előtt felváltva éjszakázó családtagokról szóló eseteket is… Januári esküvőhöz biztosan nem kell a polgármesteri hivatal előtt éjszakáznotok.
– Ha kisbabát vártok, de te szeretnél „vékony menyasszonyként” pózolni a fotókon,  és az április már túl későn van ehhez, akkor a gyors szervezésnek köszönhetően egy-két hónapon belül már esküdhettek is! Jelenleg ugyanis 30 nap a törvényileg meghatározott idő a bejelentkezésnél. Ez az 1-2 hónap viszont még pont elég, hogy ne kelljen túl sokat kiengedni a ruhádból.

– A vendéglátóhelyek többsége számos kedvezménnyel vár ilyenkor benneteket. Nagy létszámú esküvőnél könnyen kaphattok egy nászutas lakosztályt ajándékba, vagy a vendégeitek egy wellness részleg belépőt, de olvastam már ajánlatot egyhetes nászútról is az esküvő után. Nézzetek szét a neten, és meg fogtok lepődni nem csak az árakon, hanem a kapcsolódó, vagy bónusz szolgáltatásokon is téli esküvők esetén!

–  Az időjárási rizikó éppen akkora, mint nyáron. Semmivel sem rosszabb! Az utóbbi évek felhőszakadásait, party sátrakat borítgató szupercelláit, melegrekordot döntögető kánikuláit vagy hirtelen beköszöntő dermesztően jeges őszi napjait senki sem tudja előre betervezni. Egy évre előre biztosan nem.  Én magam is szedtem már le szakadó esőben szabadtéri szertartás dekorációját, miközben a sátorból éppen szivattyúzták a vizet. Díszítettem már fel betontömböket, mert az orkán erejű szélben nem maradtak talpon az „atombiztos” állványaim. Hidd el nekem, a tél sem kiszámíthatatlanabb, ha az időjárásról van szó. Ez esetben legalább a hidegre fel tudsz készülni. És mi van, ha mégis jó idő lesz? Legfeljebb kihagyjátok a hógolyózást…

– A hideg megszelídítésére nincs mód, viszont rövid ideig tartó kinti programokkal, melegedő sarkokkal (tűzkosár, forró italos pult), plédekkel élvezetesebbé tehetitek a szabadtéri programokat. Még a desszertes asztal is lehet a friss levegőn, melyet azonban érdemes a főépülethez közel elhelyezni és sokszor, csak kis adagokban kitenni a finomságokat. Lehet a szabad ég alatt is egy asztalka vagy bárpult, de ha havazást ígér a meteorológia, akkor érdemes tető alá vinni a sütiket, mert a hótól eláznak, átnedvesednek, illetve jelentősen veszítenek esztétikai értékükből. Kár lenne veszni hagyni őket, ha már olyan sokat dolgoztak vele a cukrászok.

– Nem kell a két család között lavíroznotok, hogy kompromisszum legyen az esküvőtök tematikájában. Itt már a fő téma eleve adott, mégis számtalan stílus, kiegészítő és szín beilleszthető a tél tematikájába. Bőven van választásotok! (Ezekről a következő részben lesz szó.)

Főszezonban viszonylag későn sötétedik. Nyáron este 9 után is még világos lehet, ezért a hőn áhított fényfüggönyök, gyertyák vagy fáklyák lenyűgöző hangulatát a vacsora alatt még minden bizonnyal nélkülöznötök kell. Egy naplementés esküvőre pedig a vidékről érkező násznép akár korgó gyomorral is várakozhat, ha nem vagytok elég körültekintőek a szervezésnél. Télen azonban már 4-5 óra magasságában meg tudjátok tartani a rövidített szertartást.
Igen, szabadtéri szertartásról beszélek! Szürkületkor jöhet a hangulatfényes „IGEN!”, és a vendégek már 7 órakor nyugodtan asztalhoz ülhetnek úgy, hogy a csoportképeken is „túl vagytok”. Tehát se korgó gyomor, se elmaradt fotózás, se rohanás, csak meghitt, nyugodt és felejthetetlen naplementés esküvő. (Ne rontsd el a kedvem… igen, borult idő télen is lehet…)

– A nagy belépőnél már az összes menő autómárkát ellőtték a haverok? Érkezzetek szánon! Nyugi, vannak „kerekes” variációkban is, ha Szent Péter elfelejtené nektek prezentálni a havat!

Nem szeretitek a klasszikus esküvői játékokat? Télen még mindig ott van a hócsata, a gyorsulási verseny asszonnyal szánkón, vagy a forralt bor-ízesítő verseny. De díszíthetnek a vendégek karácsonyfát is párban, összekötött kézzel vagy lábbal, és mézeskalácsot is tojáshabozhatnak bekötött szemmel. Sok helyszínen van tó, vagy bérelhettek mobil korcsolyapályát, ahol megvillogtathatja a mindig morcos örömapa is a koritudását. Hidd el, ha egy kicsit rákészültök, imádni fogja a násznép az összes játékot! Tolongani fognak, hogy ki melyikben vegyen részt. Ez csak kreatív gondolkodás kérdése.

Igen, a téli esküvő az más, mint a többi.
Lesz, aki a forralt borra vagy a mézeskalácsra, lesz, aki a hócsatára és akad majd, aki a szánkózásra fog emlékezni. De abban biztos lehetsz, hogy minden vendégeteknek lesz pozitív és szívmelengető sztorija a téli esküvőtökről, amit megoszthat a többiekkel.

Hogyan kezdj neki a téli esküvő dekorálásának? A következő részben erről lesz szó!

Stáblista:

Smink: Glia Olga
Helyszín: Pejkó Lovas Panzió
Virág: Edit Virág Varázs /Donkáné Bozó Ilona/
Fotó: Révész Gábor
Torta: Joy Kézműves Cukrászat
Dekoráció: Lili Dekor

Hozzászólások lezárva.