Véget ért a Vintagne korszak… vagy mégsem?

Van, aki szabályosan unja – mint egy fülbe mászó slágert- , van aki szereti.
De az biztos, hogy minden esküvőre készülő menyasszony találkozik a fogalommal, az előkészületek alkalmával.

A tapasztalatom szerint azonban van némi képzavar ezen a téren, ugyanis ismét nem teljesen vág egybe a szakma és a köztudat fogalomtára.

Ilyenkor két dolog történhet: vagy a köztudat megy a szakma után, vagy a szakma a köztudat után.
A  vintagne ( ejtsd: vintázs, vintidzs ) kapcsán ez utóbbi történt.
Eredeti jelentése kettős:

  1. szüret-betakarítás a latinban (borászati fogalom, főleg a portói kapcsán)                                  Innen a Dél- Francia, Provance –i  hangulat megidézése!
  2. régies, kopottas, múltat idéző, de eredeti – jó minőségű dolgot jelent az                                   angolban. Eleinte a fényképészetben használták, az eredeti fényképről készült kópiát hívták „vintázs  kópiának”, amit  a fotográfus szignózott.

Leginkább az öltözködésben és a lakberendezésben terjedt el, és az 1920 és 75 közötti időszak korstílusa volt. (de nem azonos a retróval !) Mert a vintagne régebbre nyúlik vissza, akár az 1800-as évek közepéig. Főleg a vidéken fellehető – tehát nem urbánus – , de magas minőségű, finom kidolgozottságú, értékesebb ruhák és tárgyak gyűjtőneve volt.
Jellemzői:

  • világos cukorka színek, púder árnyalatok, fáradt  – fakult színek (rózsaszín, jade, eukaliptusz,      világos türkiz, vintage kék, tört fehér
  • anyagában a természeteset használja szívesen: selyem, csipke, szatén, tüll, damaszt, vászon,        bársony, használati tárgyaknál pedig a : fa, bádog, papír, bőr, kő
  • előszeretettel  alkalmazza a mintás textileket (pl. angol rózsa, csíkozás), vagy azok       mintakincsét.  De érdekes, hogy a napjainkban oly divatos,  levendulás textilek csak nemrég        kerültek be a vintagne tárgykörébe.

Ez a stílus a szolid, visszafogott, ugyanakkor részletgazdag és kifinomult eleganciájával mára nem csak korstílus, hanem életstílus is lett. Az angol és francia vidéki élet szabadsága és ártatlan bája belopta magát az emberek szívébe, szerte a világon.
Míg végül az utóbbi néhány évben, túllépve a lakberendezési katalógusok körén, helyet követelt magának az esküvői stíluspalettán is. De éppen ez a gyökere hozta magával, hogy folyamatosan enteriőrökben „gondolkodik”. Legyen szó bejáratról, vagy szertartásról épp úgy, mint a foto boxról.

A hosszú „élete” miatt, már kis „alirányzatai” is kialakultak. Ezeket pontos szakmai csoportosítások híján, javarészt saját terminológiával szoktam illetni, amikor a párokkal beszélek, és pontosítani szeretném, milyen hangulatot is képzelnek el az esküvőjükön a vintagnen belül:
– sweet home (vagy mami padlása)
– vidéki romantika (angol, vagy francia vintagne)
– luxus vintagne

 

A  vintagne, tehát felhasznál, újrahasznosít és sokszor újra is gondol dolgokat. (Ezen a ponton kapcsolódik a DIY mozgalmakhoz – ld. blog.) De az utóbbi években, már a tömegtermelés révén kezd elveszni az eredeti alapgondolata…
Az általam csak „mű réginek” nevezett ruhák, berendezési tárgyak szinte elárasztották a piacot.
De miért is örülök ennek?
– Mert számos, roppant stílusos, de mára csaknem  teljesen eltűnt használati tárgyat ismerhet meg , és fedezhet fel magának a fiatalság.

– Mert néhány színvonalas üzletben meglátott, de megfizethetetlen „műremek” eszébe juttatja az aráknak, hogy valahol a padláson már láttak hasonlót. Így sokan indulnak neki a régi padlások titokzatos világának, hogy leporolják a dédiék régi holmijait. Amik így nem  a szemetesben végzik.

– És mert fiatal menyasszonyok hadát látom VÉGRE ecsettel és csiszoló papírral a kezében. (antikolás, visszamaratás, csiszolás, repesztett lakk technika, decoupaqe stb.) Elszántan az alkotásra. Nem sajnálva a műkörmét, a bőrt az ujjairól, és frissen elkészült frizuráját sem a portól.
Ők – és bízom benne, hogy Te is – már tudják: az alkotás sokkal jobb móka, mint a számítógép előtt ülve 1-2 kattintással megrendelni valamit a netről.

Éppen ez utóbbi miatt hiszem, hogy a vintagne még sokáig vintagne marad.
Így jövőre még biztos, hogy  divatos esküvőd lesz, ha ezt a stílust választod.

A bejegyzésben található valamennyi kép forrása: Pinterest

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.